• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

HSS femma i Västerås – och knep sjätte plats totalt i Allsvenskan i segling 2019

De fem bästa lagen i Allsvenskan i segling går vidare till Champions League – och HSS var 2019 bara en placering från en biljett till finalen. Med en nionde placering i Strängnäs, 13 plats i Malmö, fyra i Örnsköldsvik och en femte plats i Västerås slutade Halmstads Segelsällskap på sjätte plats totalt i Allsvenskan i segling.

– Målet är att HSS ska segla Champions League 2020 – men då måste vi träna ännu mer nästa år och komma igång med förberedelserna tidigare, säger Anders Hellekant.

Konkurrensen i Allsvenskan har skärpts år efter år och de flesta av de 18 deltagande lagen satsar stort och toppar sina besättningar för att få bra placeringar. Med tanke på detta och att HSS förra året slutade på plats 13 totalt Allsvenskan i segling – så var sjätteplatsen en toppenbra insats av HSS allsvenska lag.

HSS lag i Västerås, fr.v. Christoffer, Rebecca, Alexandra och Anders Hellekant.

Inför sista deltävlingen i Västerås var det Team Hellekant som försvarade HSS färger. Christoffer Hellekant styrde, Anders Hellekant var taktiker, Rebecca Hellekant och Alexandra Hellekant skötte fördäck och de såg till att HSS seglade hem två spikar – och slutade topp tre i åtta av de 12 race som genomfördes.

– Det var rätt svårseglat på lördag förmiddag med mycket vrid och korta vindskiften. Det svårt att avgöra var på banan vi skulle vara. Ett tag var det bara babordskanten som gällde och sedan var det helt plötsligt bara styrbord som gällde, säger Anders Hellekant och fortsätter:

– Men det var lika för alla 18 lagen och även topp-båtarna blandade och gav
resultatmässigt.

Seglingarna genomfördes nära land inne i Västerås

På fredagen och lördagen var det lite mindre vind och viktigt att hitta vindbyar och försöka komma upp i planing på undanvinden.
– Vi var bättre på undanvinden än kryssen, kommenterar Anders.

På söndagen kom det mycket vind och i sista seglingen, som HSS lag vann, blåste det runt 10 meter/s i början och sedan tilltog det – något som uppenbart passade team Hellekant:

– Det var kul att segla i så mycket vind och vi går bra i de förhållandena.

KSSS, som slutade etta vid deltävlingen i Västerås, vann för andra året i rad Allsvenskan totalt före Hjuviks BK på andra plats, SFS Hunnebo på tredje plats, Stenungssunds SS på fjärde plats och Särö BK på femte plats – fyra poäng före Halmstad.

De fem lagen som kvalificerat sig till Sailing Champions Leage, fr.v. Stenungsunds SS, Hjuviks BK, KSSS, SFS Hunnebo och Särö BK.
KSSS lag i Västerås med match racing-stjärnan Björn Hansen, bland annat femfaldig vinnare av Match Cup i Marstrand.

Den allsvenska tabellen hittar du här:
https://swedishleague2019.sapsailing.com/gwt/Home.html#/series/:leaderboardGrou
pId=fc141444-5c7b-4e65-af4e-72bf6b60199e

Text: Sportbåtskommittén
Foto: Daniel Stenholm

Taggar:

Kommenteringen är stängd