• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

Träbåtar på Nissan den 25:e maj – bilder från eventet!

Träbåtar på Nissan den 25:e maj kl. 12.00

Parad med 100-åriga klenoder och nyare klassiker från Segelsällskapet, Roddklubben och Kanotklubben.
Båtarna lägger sedan till vid bryggan vid Söderkaj, en kort promenad ner längs Dragvägen. En presentatör framför slottet vägleder publiken från nostalgi till nutid.

  • Rodd- och kanottävlingar för ungdomar, 12.45 – 13.30
  • HSS allsvenska lag i segling möts i korta täta kappseglingar.
  • Juniorbåtarna Zoom 8 tar sedan över på banan.
  • Vid Söderkaj kan man: boka sig för ”provapåsegling” i HSS under söndagen.

Få veta mer om HSS seglarskola för barn och vuxna.
Anmäla sig till ”Möjligheternas båtägande” för ungdomar mellan 18 och 30 år. (Som innebär att köpa och renovera en billig segelbåt med kunnig handledning.) Se på proffsiga seglingsbilder från HSS verksamhet. Få veta mer om roddklubbens och Kanotklubbens ungdomsverksamheter.

 

Träbåten är utrotningshotad!
I Skandinavien har det byggts träbåtar under mer än tusen år. Plastbåtar under cirka 60. Plastbåtarna har under dessa år blivit helt dominerande medan träbåtarna försvinner i rask takt. Under denna rubrik visade Halmstads Segelsällskap, Roddklubben och Kanotklubben upp sina gamla klenoder på Nissan och Söderkaj för två år sedan. Nu är det dags igen, lördagen den 25:e maj klockan 12.00. En presentatör finns på plats framför Slottet och berättar om båtarna som passerar och det som mer händer på vattnet – från nostalgi till nutid.

Båtparad
Vi hyllar då den 13 Meter långa Skärgårdskryssaren Blink som nu fyller 100 år. En riktig skönhet som kom till Halmstad i dåligt skick men renoverades och är så elegant. Dessutom visas den kanot Rolf Pettersson vann OS guld med 1964. Tävlingsroddbåtar som var bland de bästa som byggdes på 20- och 30-talen. Helt unika motorbåtar, från den 100 år gamla Inga Lisa och framåt i tiden. Segelbåtar från 40-talet och senare. Några kappseglar fortfarande i SM. Vi kommer att komplettera med en del klassiska båtar, byggda i plast, som spelat stor roll för fritidsbåtarnas utveckling från 60-talet och framåt. Dessa båtar kommer att paradera upp till Slottsbron med start klockan 12.00, vända där och sedan gå ner till Söderkaj och förtöja. Dit är alla välkomna för att ta en närmare titt på klenoderna och få chans till lite båtprat.

Tävlingar på Nissan
Nytt för i år är att det kommer att vara aktiviteter på Nissan under eftermiddagen.
Roddklubben och Kanotklubben arrangerar tävlingar för ungdomar mellan Söderkaj och Slottsbron. Vi räknar med att detta börjar 12.45 och håller på till 13.30. Målgången blir nere vid Söderkaj där då presentatören finns. HSS allsvenska lag i segling kommer sedan att tävla mot varandra i korta och täta seglingar, också det mellan Söderkaj och Slottsbron. HSS juniorer tar sedan över banan med Zoom 8 båtar. Aktiviteter vid Söderkaj På land, framför restaurang Söderfamiljen, presenterar klubbarna sina skolverksamheter för både ungdomar och vuxna. Seglarskolans båtar kommer att finnas på plats och Vinnaltfoto kommer att visa läckra seglingsbilder från HSS verksamhet. Besökarna kommer att kunna teckna sig för ”provapåsegling” under söndagen. Vi räknar med att ha ett brett urval av olika båttyper och storlekar så att man kan välja det som är mest intressant. I HSS klubbhus kommer samtidigt Thomas ”Thoya” att berätta och visa bilder från sina äventyr på de mest skiftande vatten.

Möjligheternas båtägande är en nysatsning från HSS.
Det finns många segelbåtar från 70- och 80-talen som inte längre används och är till salu till låga priser, Detta ses som ett stort problem med skrotning som lösningen.
Vi vill i stället se det som en stor möjlighet till friluftsliv på sjön för en rimlig kostnad. Återbruk är något som nu ses betydligt mer positivt än slit och släng.
Vi erbjuder därför ungdomar mellan 18 och 30 år en möjlighet att få sakkunnig hjälp att köpa en båt. Att få plats i vårt båthus en vinter och under ledning av erfarna båtägare kunna renovera sitt nyförvärv. Om man behöver hjälp med att komma igång och segla sin båt kan det stödet också finnas.

För mer information och bilder kontakta:
Sven-Olof Berg
0730 495 856
so.berg@telia.com

 

Bilder från evenemanget!

 

Kommenteringen är stängd