Seglarträff i Malmö en weekend i November 2018.

Seglarträff i Malmö en weekend i November 2018.

Svenska Seglarförbundet har arrangerat årets Seglarträff i Malmö den gångna helgen.
HSS representerades av 5 utsände av olika åldrar och kön.
Totalt var 72 klubbar representerade och 205 deltagare var där.

Vi fick lyssna på massor av utmaningar, hur man hade löst dessa och en massa annat. Mycket nyttigt.
En del hemska saker fick vi höra talas om. Ett antal föreningar i vår omedelbara närhet har lämnat förbundet i tron att dom sparar pengar. Vi menar dom tänker helt fel och pengen är väl använd.
En klubb i vår närhet, relativt stor klubb, får inte till en ny styrelse och det lutar nu åt att man lägger ner klubben.
Så utmaningar vi känner igen och som vi arbetar med att lösa.
Det finns juniorer och ungdomar och det finns grå eminenser. Men i snittåldern, runt de 40 åren, ja där finns inga som har möjlighet att engagera sig.
Vi fick till livs en del framgångskoncept när det gäller att öka båt- och seglarintresse, att få fram funktionärer etc. Vi fick inse att även våra grannar på Söderpiren, som ju åker runt på vattnet och ibland strax över, dom är också båtmänniskor. Många klubbar använder dessa seglare som en nysatsning på kommande och framtida medlemmar som seglar mer traditionella båtar.

Vi fick idéer om våra tisdagsseglingar, vi fick uppslag om seglarskole-aktiviteter och annat matnyttigt vi säkert får användning av i HSS.
Gemensamt för de som lyckas är att mätbart mål sätts, strategi diskuteras och beslutas och en vision har arbetats fram.
Nyckelord för sin verksamhet mot målen fastställdes också. Så enkla som ” Fika och ha kul” kommer man uppenbarligen långt med.
Men, kära HSS-are, vad vi mest förstod är hur lyckligt lottade vi är. Vi har ju dels Mästarnas Mästare 2018 i Klubben, vi är skickliga på att driva större nationella och internationella kappseglingsarrangemang. Men bäst av allt… Vi äger hela vår fina anläggning själva. Inte vattnet vi lagt bryggor i och inte marken. Men vi styr och ställer över allt… Inte många klubbar som har kommit så långt som vi har.
Vi har generationer före oss att tacka för mycket och en större del av detta. Vi äger kranar, båthus, klubbhus, sublift, pontonbryggor etc.
Det ställer vissa krav på oss som är aktiva idag att med stolthet och respekt bygga vidare på det våra företrädare lämnat över… Och det gör vi men är värt att notera när man hör hur många utmaningar i dessa sammanhang som de flesta andra klubbar har att hantera.

Vi möts med respekt på en sådan tillställning. Inte minst från de som kappseglat hos oss och käkat av vår goda mat och njutit av vår gästfrihet men just i år för att vi i familjen Anders Hellekant har Sveriges vassaste Familj och seglare på Kappseglingsbanan.
Jag vill också passa på att berätta hur vår seglingsverksamhet ser ut ekonomiskt och jag har då inte detaljräknat krona för krona.
Vår prioritet enligt våra stadgar är ju att värna och utveckla Seglingsidrotten/Sporten och vår sammanhållning.
Vi genomför ju ett antal större seglingar som vi tjänar pengar på tack vara all ideell uppställning.
På våra SM och större Regattor så är 23 gratis funktionärer engagerade och dessa Regattor lämnar då ett fint överskott. Trots det är vi förhållandevis rimliga i vår prissättning och man får mycket för pengarna. Kanske dags för ytterligare en liten höjning…
Vi betalar en avgift till Seglarförbundet för att deltaga i Allsvenskan etc. Vi hyr ut våra J70 till Seglarförbundet så mycket hittills att dessa är värde bra mycket mer än vi är skyldiga för dem.
Men trots alla utgifter, stort och smått, så tack vara gediget och typiskt HSS-arbete, så kostar inte våra egna båtar eller våra kappseglingar, från Optimister vidare mot J70, Funktionären etc., något, när vi tar hänsyn till våra intäkter som vi producerar enligt ovan, via regattor, uthyrningar etc.

Fantastiskt tycker jag.

Så, heja HSS av anno 1910.

Sinbad

Ett svar to “Seglarträff i Malmö en weekend i November 2018.”

  1. Folke
    2018-11-27 at 12:57 #

    Stort TACK för att ni tog er tid att vara på plats i helgen och tack för bra info. Jag/vi i styrelsen kan bara instämma i hur glada och tacksamma vi är att få ta del av den skatt vi äger och förvaltar. Ser med stor tillförsikt fram emot att få hjälpa till som “vanlig”medlem i jobbet att utveckla vår anrika förening!
    Folke
    Avgående ordförande

Svara