• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

HSS i Allsvenskan även nästa år efter Hellekants fina prestation

Text & Foto: Daniel Stenholm

I helgen avgjordes som bekant sista deltävlingen i Allsvenskan Segling, den här gången i Gottskär. Av de 18 deltagande lagen är det fyra lag som åker ned till div 1, och HSS låg på nedflyttningsplats inför helgens seglingar. För HSS del var det välmeriterade familjen Hellekant, med bland annat ett SM-guld i CB66 i år, som representerade klubben.

HSS startade tävlingarna på bästa sätt genom att vinna sitt första race på fredagen. Serien fortsatte sedan med 2, 3, 3 och HSS låg efter första dagen definitivt med uppe i toppen.

Arrangerande SS Kaparen hade verkligen inte legat på latsidan, utan hade satsat rejält på happenings i hamnen. Allt ifrån Kustbevakningen, SSRS och militären var på plats med fartyg som man fick besöka. För besökarna fanns det även en gigantisk storbildsskärm på hela 36 kvadratmeter(!) att följa tävlingarna på.

Storbildsskärmen på 36 kvadratmeter som besökarna kunde följa seglingarna på

Kommentatorn Björn Smit, här med Thomas Hansson-Mild till sin hjälp, kommenterade seglingarna både för publiken på land och för live-sändningen på Facebook.

På lördagen var det rejält blåsigt och tävlingarna fick skjutas upp. Båtarna behövde även repareras då det var problem med lattorna i storseglen i den hårda vinden. Vinden toppade 19 m/s på lördagen innan den bedarrade något och seglingarna kunde återupptas igen.

Henrik från One Design Center hade fullt upp med att reparera båtar och segel

Familjen Hellekant, med Christoffer vid rodret, och Anders, Rebecca och Alexandra i besättningen, briljerade i det välmeriterade startfältet. Eller vad sägs om Daniel Birgmark, OS-fyra i OS i Peking 2008, och Martin Strandberg, flerfaldig OS-seglare i Tornado och med i Sveriges America’s Cup-satsning Victory Challenge som motståndare. Lördagen startade på samma fina sätt som fredagen med en vinst i första racet, och laget befäste sin topposition bland de 4-5 främsta lagen.

GKSS med Daniel Birgmark vid rodret

Malmö SS med Martin Strandberg till rors

Oxelösunds SS gör en nosedive

Söndagen bjöd också på hårda vindar och tävlingsledningen tog beslutet att man skulle segla utan Gennaker för att spara på materialet, vilket knappast gynnade samtrimmade besättningen Hellekant. Familjen seglade dock fortsatt bra och när helgen var över tog de till slut en fantastiskt fin 4:e placering i Gottskär, 3 poäng från en pallplats. Resultatet innebar också att HSS tack vare familjen Hellekants fantastiska prestation hänger kvar i Allsvenskan även nästa år med sin totala 13:e plats.

Vann i Gottskär gjorde Malmö SS med Martin Strandberg vid rodret, före GKSS med Daniel Birgmark och Stockholms 606-klubb på tredje plats. Fyra kom alltså HSS!

I Allsvenskans totaltabell var det KSSS som vann, före GKSS och Hjuviks BK. Fyra blev SS Kaparen, och dessa fyra lag är kvalificerade till Sailing Champions League.

Stort tack till alla deltagare i HSS lag under Allsvenskan 2018 som tack vare sina fina prestationer gjort att Halmstads Segelsällskap är med bland Sveriges bästa segelklubbar även nästa år!

KSSS tog hem Allsvenskan i totalen

Hjuvik protesterar efter en styrbord/babord-situation med HSS, där HSS bedömde att de kunde gå före för babord, men tvingades slå när de insåg att de inte skulle kunna gå före. HSS fick ett straff i situationen och kom på 3:e plats i racet.

         

Taggar:

Kommenteringen är stängd