• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

Oscar Lundqvist regerande mästare i J/70

Idag fredag smygstartar SM med tune up i eftermiddag innan SM-tävlingarna drar igång på lördag och avslutas på söndag.

Regerande mästare i J/70-klassens allra första SM i Båstad 2017 är Oscar Lundqvist med besättning. Vi fick en intervju med honom inför årets upplaga i Halmstad:

Ni är ju regerande mästare, vad tror ni om årets upplaga i Halmstad?
– Det skall bli väldigt kul att segla i Halmstad. Var nog 10 år sedan jag seglade där sist, fast då under ett regionskval i optimisten. Startfältet ser starkt ut, och helt ärligt tror jag nog de flesta har en chans att vara med i toppen. Konkurrenterna kan vi inte påverka så vi försöker fokusera på vår egen segling istället.

Det har varit en lång och kall vinter, hur har ert upplägg sett ut inför säsongen?
– Tyvärr har det inte blivit så mycket segling för vår del sedan förra årets SM i Båstad. Vi hade en tidig premiär under påsken på Marstrand och för några helger sedan var vi i Danmark och deltog i Grundig Cup i Horsens. Tyvärr var det inte vår ordinarie besättning men det var en bra genomkörare med mycket starter och situationer. Mina starter var inte på topp men jag får satsa på att öva mentala starter fram tills SM…

Vilka kommer att ingå i besättningen på Hilda under SM?
– Vi hoppas att förra årets besättning är ett vinnande koncept så vi kommer ha samma besättning även i år. Förutom jag själv är det Jacob Lundqvist, Erik Skoting & Pelle Vickberg. Vårt ess i rockärmen är att vi kommer köra på fem personer ombord så vår femte person blir Oliver Österberg. Tittar man på de bästa internationellt så kör de flesta på fem, eller är fyra tunga personer. Det finns ju ingen maxvikt i klassen, men det optimala är väl runt 350 kg verkar det som, och vi ligger ungefär där nu.

Vad är det som är så roligt med J/70-klassen?
– Jag tror inte det finns någon klass i Norden som kan samla ett så pass jämt startfält där alla deltagare har bra förutsättning för att vinna. Vi har även visat att båten kan seglas i alla åldrar, både ung som gammal. Från vår sida hade vi gärna sett fler unga team på banan. Med lite vilja och hårt arbete går det att få ihop en båt och komma till start med bra förutsättningar. När vi nyligen var i Danmark bestod ungefär halva fältet av unga besättningar vilket kändes hoppfullt. Förhoppningsvis kan detta smitta av sig här hemma i Sverige också och med tanke på alla klubbåtar som nu finns runt om i landet har förutsättningarna aldrig varit bättre. Det är bara att hoppa ner i en båt och köra.

Vi tackar Oscar för intervjun och önskar Team Hilda lycka till

Taggar:

Kommenteringen är stängd