• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

HSS slutade 11:a i Allsvenskan

Under den gångna helgen seglade HSS säsongsfinal i Allsvenskan, när den fjärde och sista deltävlingen avgjordes i Gottskär. I Halmstads lag fanns Hubert Carlander som rorsman,  Anders Hellekant, Rebecca Hellekant och Emelie Carlsson.

I totalställningen var det KSSS i topp före Cape Crow Yacht Club. Båda ställde upp med namnkunniga besättningar, där det i KSSS lag bland annat fanns OS-fyran i 470 från Rio, Fredrik Bergström, och i Cape Crow en av Sveriges mest erfarna bankappseglare och flerfaldig America’s Cup-seglare, Lasse Linger.

Fredagen bjöd på riktigt ruggigt väder med stundtals hällregn och mycket vind. HSS fick under fredagen med sig två fjärdeplatser och en vinst innan seglingarna var  över för dagen, vilket gjorde att HSS låg i topp 5. Det var stundtals mycket utmanande vindar och många båtar broachade, vilket gjorde att seglingsledningen tog beslutet att köra utan gennaker för att spara på materialet.

HSS broachar

Regnet öste stundtals ned

Lördagen var desto klurigare med stundtals lite vind, och HSS fick det svårare. De inledde med en 2:a plats, men avslutade sedan med tre sistaplatser, efter några mindre bra insatser. I toppstriden för totala vinsten i Allsvenskan hade KSSS seglat riktigt dåligt emellanåt och trillat ned på andraplatsen. På kajen i Gottskär var både försvaret på plats med stridsbåt 90, och Sjöräddningen med en båt. Publiken hade hittat till hamnen och kunde se de spännande racen alldeles nära land. HSS hade en delegation med supportrar på plats vilket gladde mycket.

Söndag och den avslutande dagen bjöd på propagandaväder med soligt och vindar mellan 6-10 m/s. I toppställningen låg Cape Crow fortfarande före KSSS, även om KSSS äntligen börjat hitta känslan i båten med unga 49er FX-seglaren Vilma Bobeck som rorsman. Men i en spännande segling i avgörande omgången lyckades KSSS vinna samtidigt som Cape Crow kom sist, bland annat efter en spektakulär broach, och KSSS stod som slutsegrare i Allsvenskan före Cape Crow och Hjuviks BK.

I delseglingen i Gottskär stod Sotefjordens SS i en klass för sig. De inledde med 7 raka förstaplatser och vann totalt 9 av 12 seglingar. Imponerande! Rorsman var tidigare 470-seglaren Magnus Lundgren.

Sotefjordens SS med Magnus Lundgren till rors

För HSS del slutade Gottskärsäventyret på en 15:e plats av 18 båtar. Men med serien 7, 16, 5, 15 för de fyra deltävlingarna blev HSS 11:a totalt i Allsvenskan av 18 lag och får en plats även i nästa års Allsvenska.

Bra seglat alla inblandade!

Text och foto: Daniel Stenholm

Arrangörsklubben SS Kaparen hade ett meriterat gäng ombord med bland annat Marie Björling Duell (tidigare värdsetta i match racing) och Anders Dahlsjö, flerfaldig Volvo Ocean Race- och America’s Cup-seglare.

Suveräna Sotefjordens SS med Magnus Lundgren till rors

       

 

Taggar:

Kommenteringen är stängd