• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

HSS seglade Allsvenskan på Ekerö

I helgen seglade Team HSS den andra deltävlingen i Allsvenskan Segling på Ekerö. HSS’ lag bestod av en ny konstellation beståendes av Martin Gröndahl till rors, Fredrik Tramp, Calle Johansson och Wilma Larsson. Gänget har legat i och tränat i träningsgruppen och var rejält taggade inför tävlingarna.

Arrangörer var Ekerö BK, för andra året i rad, och de hade fått till ett riktigt trevligt arrangemang med duktiga banläggare, speakers både på land och ute på vattnet (inga mindre än Kalle Sunesson och Fredrik Lassenius) och en riktigt fin regattamiddag, där självaste E-type skådades som en av gästerna.

Hur gick seglingarna då? Efter första dagen var det SS Kaparen som låg i topp med serien 1, 2, 2, med bland andra den tidigare världsettan i Match Racing, Marie Björling Duell i laget. Tätt efter skuggade alltid lika duktiga KSSS och Cape Crow Yacht Club. I KSSS lag var det Niklas Edler till rors, som bland annat vunnit Mästarnas Mästare otaliga gånger, och i Cape Crow YC var det Patrik Sturesson till rors, som bland annat vann SM i Match Racing och Mästarnas Mästare under förra året. Lägg på det till Josefin Olsson, som seglat två stycken OS i Laser Radial, i Oxelösunds SS så förstår ni vilket starkt startfält det var.

Marie Björling Duell i SS Kaparen

Efter första dagen var HSS rätt bra med nånstans i mitten av tabellen med serien 4, 3, 5. Starterna var dock något som Gröndahl & Co skulle förbättra till lördagen. Och lördagen började bra, de var långt framme på linjen och fick till en fin start i sin första segling. De tappade sedan någon båt på länsen och slutade på tredje plats.

Förhållandena var väl ganska typiska för Mälaren. Det kunde till exempel komma vindvrid på 30 grader några sekunder innan start som gjorde att båtarna som satsat på en lästart inte kunde nå lämärket. Det var dock väldigt skönt att det fanns vind hela tiden. Den låg för det mesta mellan 3-5 m/s, men stundtals på lördagen kunde det komma lite byar uppåt 8-9 m/s. Under lördagen utkristalliserades tre lag som seglade lite bättre än övriga lag. Och det var KSSS, Cape Crow YC och Ekolns SK. KSSS avslutade exempelvis lördagen med fem raka förstaplatser, och la beslag på den totala förstaplatsen efter andra dagens seglingar.

För HSS gick det lite tyngre. Det var stundtals tufft på Mälaren för Gröndahl & Co. I det hårda startfältet så gör ett litet misstag att man blir förbiseglade av minst ett lag, och någon dålig hissning här, och lite sämre gipp där och två båtar har seglat förbi. Efter lördagen hade HSS halkat ned till cirka plats 15-16 nånting av 18 lag.

Under lördagen hölls regattamiddagen i ett båthus nere vid hamnen. Och vilken middag det blev, den röda mattan var utrullad, och maten var riktigt fin där det enligt ryktet var någon landslagskock som hade stått för matlagningen. Seglare brukar dock vara lite slitna efter en lång dag till sjöss, och efter desserten begav sig de flesta hemåt.

På söndagens morgon var det en blank Mälare som mötte seglarna. Som tur var kom dock vinden och seglingarna kunde dras igång enligt tidplan. KSSS seglade fortsatt bra, men hade någon plump i protokollet emellanåt som gjorde att det inför sista seglingen, den 15:e omgången, var KSSS i topp, 3 poäng före Cape Crow YC och ytterligare 4 poäng före Ekoln. Det gällde alltså för KSSS att inte komma för långt efter Cape Crow YC i resultatlistan för att ta hem segern. I samma sista race fanns både KSSS, Cape Crow YC och Ekolns SK med, samt HSS som fick ett skapligt gäng att fajtas mot. Och i starten kom ett sådant vindvrid på 30 grader som gjorde att flera av båtarna inte kom över lämärket. Och bland dessa fanns HSS, som tyvärr hamnade på efterkälken direkt. Men det är här som agnarna skiljs från vetet, Cape Crow YC drabbades också av vindvridet och kom inte över märket, men gjorde en fantastisk uppsegling på vindskiftena och rundade i topp, några placeringar före KSSS. Ekoln seglade dock upp sig och vann racet före Cape Crow, men därefter var det just KSSS som knep tredjeplatsen i seglignen och därmed var vinsten i andra deltävlingen på Ekerö klar för Stockholmarna. Det var dessutom KSSS andra vinst i rad i Allsvenskan, och Cape Crows andra andraplats i rad, så de toppar den totala ställningen.

KSSS har gått i mål i sin sista segling och är klara som vinnare av deltävling 2

För HSS del slutade helgen med en 16:e plats, och totalt ligger HSS nu på 13:e plats efter en tidigare 7:e plats i Strängnäs. För Gröndahl & Co var det en riktigt lärorik helg där de fick känna på hur duktiga Sveriges bästa seglare är.

Det är bara att komma tillbaka taggade till nästa deltävling, som går i Jönköping den 25-27 augusti, och träna ännu mer på manövrar.

TEXT OCH FOTO: DANIEL STENHOLM

BILDSPECIAL

Det är direktdömning på vattnet, med två stycken domare i varsin RIB som åker omkring och dömer de olika situationerna som uppstår

Bytesbåtarna var inga dåliga båtar!

Den tidigare landslagsseglaren Karl Sunesson var ute på vattnet och kommenterade seglingarna för de som stod på land och tittade

Det var tajta målgångar

Här HSS båt i gult som gjorde en bra start

Team HSS gör sig redo att bege sig ut för ytterligare en segling

Fredrik Lassenius intervjuar KSSS Niklas Edler på land

HSS rorsman Martin Gröndahl

   

Taggar:

Kommenteringen är stängd