Hellekants sjua i Strängnäs

I helgen var det premiär för årets upplaga av Allsvenskan Segling. Det var Strängnäs som stod för värdskapet och familjen Hellekant som representerade HSS.

Fredagen bjöd på högsommarväder, men tyvärr också oberäkneliga vindar på Mälaren. Hellekants startade med en fin tredjeplats, men därefter blev det två raka sistaplatser, och det var en familj som minst sagt inte såg helt nöjda ut när de stegade upp på bryggan och åkte iväg till sitt boende i Eskilstuna. Istället var det JKV Västerås som la beslag på förstaplatsen efter fredagens seglingar.

Lördagen var betydligt svalare, men bjöd också på stabilare vindar. Familjen Hellekant var laddade till tänderna och seglade fantastiskt bra! Christoffer till rors gjorde lysande starter och tog förre världsmästaren i Match Racing och America’s Cup-rorsmannen Magnus Holmberg, som representerade Cape Crow Yacht Club, i två raka seglingar! Hellekants gjorde perfekta vägval och drog ifrån rejält när de kunde segla ostört och vann totalt tre delseglingar under lördagen. Allsvenskans kommentator på plats Björn Smit berömde HSS i resultatsammanfattningen på nätet. Den fina lördagen gjorde att HSS hoppade upp rejält i resultatlistan till en femte-sjätteplats nånting. Och det var betydligt gladare miner på familjen när seglingarna var över.

Söndagen bjud på fredagens väder. Det var återigen nyckfulla vindar, och det visade sig kanske allra bäst för KSSS som i sin tolfte segling hade en betryggande ledning när de påbörjade sista länsen in mot mål. Men då hamnade de i ett privat vindhål och parkerade fullständigt. De andra bakomliggande båtarna såg detta givetvis och seglade runt och förbi KSSS, som måste haft några jobbiga minuter innan de fick vind och kunde gå i mål på en femteplats.

KSSS kommer in i ett privat vindhål och parkerar

Hellekants seglade ändå bra under söndagen, med bland annat en förstaplats, där de återigen slog Cape Crow YC med Magnus Holmberg.

Totalsegern i deltävling 1 i Strängnäs gick till slut, efter mycket dramatik till KSSS. Inför sista seglingen var de tvungna att vinna eller komma tvåa för att gå förbi Cape Crow Yacht Club som låg i ledningen. KSSS gjorde en dålig start men seglade upp sig och låg i ledningen när sista länsen skulle börja. Då missade de lite vid rundningen och fick ett straff på sig i en situation tillsammans med Strängnäs. De fick snurra 360 grader och gick ned på sista länsen på näst sista plats. Men mirakulöst och genom riktigt bra gennakersegling lyckades de segla upp sig och kom på rad tillsammans med två andra båtar in över mållinjen och kämpade för en andraplats efter Strängnäs. Det visade sig att de precis pressat sig före de andra med några centimeter till godo och fått den så nödvändiga andraplatsen som betydde seger i Allsvenskans första delsegling.

För HSS del slutade de på en riktigt fin sjundeplats, och familjen Hellekant ska vara rejält nöjda med sin insats. De imponerade stort med sina fina starter, bra manövrar och mestadels lysande taktik. Hatten av för den seglande familjen Hellekant från Halmstad med Anders, Christoffer, Rebecca och Alexandra, samt icke att förglömma mamma Maria som nervöst stod på land och följde seglingarna, samt såg till att de fick mat och energi mellan racen. Mycket imponerande!

Resultat
1. KSSS
2. Cape Crow Yacht Club
3. Hjuviks BK
4. JKV Västerås
5. Örnsköldsviks SS
6. Rörviks SS
7. Halmstads SS
8. Strängnäs SS
9. Kullaviks KKK
10. SS Kaparen

Prispallen, från vänster, tredje plats Hjuviks BK, vinnare KSSS, andra plats Cape Crow Yacht Club.

Fullständig resultatlista hittar ni här.

Nästa delsegling äger rum på Ekerö den 9-11 juni. För Halmstads del är det Martin Gröndahl, Fredrik Tramp, Wilma Larsson och Calle Johansson som kommer att representera klubben.

Följ Allsvenskan Segling enklast på deras Facebooksida, hemsida, och när det är tävlingshelg via Livetracking.

TEXT OCH FOTO: Daniel Stenholm

BILDSPECIAL

 

 

Taggar:

2 Svar to “Hellekants sjua i Strängnäs”

 1. Sinbad Sjöfararen
  2017-05-24 at 07:26 #

  Vilken prestation… Kan inte nog berömmas…
  Kan vi egentligen få bättre reklam och uppladdning inför seglarskola med J 70 i sommar – ledd av sonen Hellekant… Tänk att få träna med en kille som visat och presterat nu både i Allsvenskan och Champions League och som stundtals sätter de allra största på plats…
  Signa upp nu ni som funderar…

 2. Peter Gustafsson
  2017-05-29 at 12:43 #

  Stor bravur till Hela Fam .Hellekant.
  Rätt från början blir ofta bra.
  Häng Nu i alla så blir HSS resa genom Allsvenskan 2017 ett minne som kommer imponera.

  Lycka till.

  Peter / Skallkroken.

Svara