• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

EM i 5o5 – SWE 8419

IMG_7119 (2)

Med 100 båtar anmälda och deltagande från USA, Sydafrika, Australien, Tyskland, England, Frankrike, Polen, Finland, Schweiz, Frankrike och Danmark så fullkomligt vimlade det av besättningar med EM, VM och till och med OS-medaljer i bakfickan. Här skulle vi göra vår andra regatta i båten som dessutom var en av de 5 äldsta båtarna, 23 år äldre än den nyaste…

Trots det så vill man ju alltid sätta höga mål så ett resultat i mitten hade varit fantastiskt och en tredjedel efter oss hade varit godkänt. Efter 2 dagar och 5 race så låg vi nästan på godkänt med en 69:e plats och hade då fått till två race med platser runt 50 så det kändes ganska bra.

Gatestart var något helt nytt för oss. En båt med gummibåt efter sig startar utifrån en start boj och håller en babords kryss och sedan startar alla andra bakom gummibåten för styrbord som då räknas som start boj. Fördelen är att det går att starta stora fält utan att man kan tjuvstarta. Problemet som seglare är att man aldrig riktig vet var startlinjen ligger och hur lång den är (linjen är en tidsangivelse lång). Vrider vinden flyttar sig startlinjen. Minskar vinden blir startlinjen kortare. Att då ligga tillsammans med 100 andra båtar och försöka positionera sig med en linje som man inte riktigt vet var den är ställer stora krav på båthantering och helt ärligt så var jag inte bäst på detta…

Kom man sen iväg lite sent så hamnade man bakom en vägg av segel som effektivt dödade all vind och enda chansen var att slå och ducka bakom de andra styrbordsbåtarna för att försöka hitta fri vind. Här finns en stor potential till förbättring till nästa regatta.

De sista två dagarna blev inte alls som vi tänkt oss. En diskning och en DNS och två usla resultat runt 80 gjorde att vi hamnade på en 81:a plats tillslut efter 9 race och ett ej godkänt resultat.

Nu slickar vi såren, tränar mera och siktar framåt. Mike Holt som vann VM förra året hade tävlat 5o5 i 25 år innan han fick till det och den bästa svenska besättningen i regattan var med på VM redan på 70-talet så vi har några år på oss innan vi ger upp. Nästa år är det VM i England och då förväntas det ca 200 båtar… men först är det DM i Kullavik. Det blir nog inte lika trångt.

/SWE 8419, Axel och Leif Danielsson

 

IMG_6921 (2)

Fler än vi vid rundningarna. Bitvis ganska högljutt också..

 

IMG_6956 (2)

Länsarna var det som gick bäst.

 

IMG_6964 (2)

Färgglada länsar.

Taggar: ,

Kommenteringen är stängd