• RSS feed
 • E-post
 • Facebook
 • Twitter
 • Vimeo

Nu är det dags för tisdagssegling!

Syfte.

Att under trevliga former stärka sammanhållningen i föreningen och genom den sedan många år instiftade tisdagsseglingen, trivas på havet och utöva något som icke deltagande medlemmar också kan ha glädje av.

För några år sedan bestämdes att vi skulle satsa på att göra Tisdagsseglandet mera populärt och vi undersökte hur Wikens Båtsällskap, som hade gått igenom samma tankar, hade löst sina kvällsseglingar.

Resultatet blev omvänd startordning och Hamburgare med prisutdelning, utöver ordinarie hamburger- tilltugg förstås.
Antalet båtar fördubblades första säsongen.

Vi beslöt också att när  volymerna ökat, skulle vi genomföra mera traditionella starter och erbjuda viss  förståelse/genomgång av elementära kappseglingsregler.

Det är viktigt att komma ihåg att många upplever gemensamma starter som stressande och svårt och vi har i detta förslaget tagit det i beaktande.

 

Anmälan

Vi anmäler oss via nätet eller till kansliet dagtid till kl 12.00. Dock senast till kl 16.00 innevarande tisdag. Standardbåtars SRS/LYS-tal, framgår av anmälningsinformationen när man fyller i båttyp. Båtar som inte är standard eller inte är ” typade” i tabellen av mätetal, måste skaffa individuellt mätbrev hos Svenska Seglarförbundet. HSS seglingskommittee kan utfärda ett tillfälligt mätetal i avvaktan på mätbrev från Förbundet.

 

Bana

Banan läggs mellan HSS – Påarps rev och Grötvik. Vi kommer att använda 6 märken. Det är tre röda HSS bojar och tre fasta märken. Detta i avsikt att få så mycket kryss/länsbana som möjligt.
Skiss över märkes placering och numrering kommer att finnas tillgängligt  HSS och på nätet.
De som ansvarar för starten bestämmer enväldigt banan.

Startförfarande.

Vi startar i tre starter. Start 1 sker ca  kl. 18.00  ( kan avvika något efter beslut av startfunktionärer). Start 2, cirka kl. 18.10 och start 3, cirka kl. 18.20.
Båtar som icke ska starta i nästa start, får inte befinna sig sydväst om Lotsbryggan i Nissan och inte mellan 400-bryggan och servicebryggan.
Startlinjen är i en förlängd linje av de två ensstolpar som finns längst ut på Färjelägsnocken. Antingen i Nissan eller väster om Färjeläget ( I HSS bassäng ).
Start 1 är för båtar med mätetal t o m 1,10. Start 2, från 1,11 t o m 1,20 och Start tre, från 1.21 och över.
Det bör betyda att vi har möjlighet komma i mål någorlunda samlat. Mållinjen är samma som startlinjen.

Banan tillkännages av siffervimplar/skyltar ( ex vis 2, 4, 6 ) och en grön eller röd skylt. Dvs röd skylt innebär att märken tas om babord och efter sista märket är det målgång.

Starten sker genom att en ljudsignal/klassflagga sätts när 5-minuter är kvar. Samtidigt avges ljudsignal.

4 minuter kvar, så sätts Blue Peter och ljudsignal avges.

En minut kvar, Blue Peter tas ned och ljudsignal avges.

Start – klassflagga tas ned och ljudsignal avges.

Vid tjuvstart avges upprepade ljudsignaler. Den som tror sig ha tjuvstartat ska själv inse detta och starta om.

Klassflaggor och siffervimplar finns på banbeskrivningen. Den görs inte för varje tisdag utan är en mall för alla tisdagar.

 

Slutkläm

Detta har enbart ett syfte – så många som möjligt ska under så kappseglngsliknande former som vi anses vara kapabla till, ha trevligt på havet och iland.

Dvs, för de som kappseglar på hög nivå, kanske detta inte innebär annat än en fin kväll på havet. Samtidigt, för de som inte kappseglar på annat än ”lekmannanivå” så ska detta vara genomförbart och trevligt.

Med den gemensamma inställningen och att stärka sammanhållningen och seglandet i vår förening samt möjligen att de duktiga delar med sig av sina kunskaper till de andra, så har vi uppnått syftet i HSS stadgar.

Få föreningar har under så många år och med sådan framgång, kvällskappseglat, som HSS. Kanske i 80 år eller mer. Vi som varit medlemmar i många år, kan egentligen dåligt klara en sommartisdag om vi inte får kappsegla.

 

Förplägnad

Vi arbetar med att kunna erbjuda kokt korv, bröd och senap vid startområdet.
Efter seglingen, tillkännages resultat och priser delas ut på HSS terrass och vi arbetar för att kunna servera Hamburgare med tillbehör där.

 

Övrigt

HSS ansvariga och vi som diskuterat fram detta förslaget, är självfallet mottagliga för förslag till förändringar och positiv kritik. Vi är en idéell förening, gör inte allting rätt – kanske – men vi gör vårt bästa och vi gör det för allas bästa. I en förening gäller det att tillvarataga allas intressen, sålla mellan alla idéer och förslag, och fatta beslut som man menar gagnar föreningen och dess medlemmar i enlighet med våra stadgar.

DSC08183a

12 Svar to “Nu är det dags för tisdagssegling!”


 1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/hssnu/public_html/wp-content/themes/spectrum/includes/theme-comments.php:62 Stack trace: #0 /home/hssnu/public_html/wp-content/themes/spectrum/includes/theme-comments.php(18): the_commenter_link() #1 /home/hssnu/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(179): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/hssnu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(144): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/hssnu/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/hssnu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(387): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/hssnu/public_html/wp-includes/comment-template.php(2182): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/hssnu/public_html/wp-content/themes/spectrum/comments.php(27): wp_list_comments('avatar_size=40&...') #7 /home/hssnu/public_ht in /home/hssnu/public_html/wp-content/themes/spectrum/includes/theme-comments.php on line 62
  WordPress › Fel

  Ett kritiskt fel har inträffat på din webbplats.

  Lär dig mer om felsökning i WordPress.