• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

Julklappstips för båtfolk

HSS traditionsenliga julbord är precis avklarat och det börjar lacka mot jul. Här kommer lite julklappstips som kan vara till nytta för både seglare och båtägare:

Thoyas kalender för 2012
HSS egna hovfotograf, Thomas “Thoya” Johansson, har tagit fram en kalender för 2012 med blandade bilder som har HSS-anknytning, vilket väl måste vara årets julklapp i klubben. Bilderna är på allt ifrån storseglare som Emelie i E-jolle och SM-guldmedaljörerna Olsson/Preuss under Mästarnas mästare till en och annan vanlig snedseglare från klubben. Kalendern är i A3-format, kostar 200 kr och finns för tillfället i en mycket begränsad upplaga. Vill ni ha ett exemplar innan jul så rekommenderas omedelbar beställning till Thoya på info@vinnaltfoto.se. Kalendern kan sedan hämtas i Vinnalt Fotos lokal på Linnégatan 26 i Halmstad.

Jubileumsbok

Halmstads Segelsällskaps Jubiléumsbok
Ett måste i varje HSS:ares bokhylla är givetvis den fantastiska Jubiléumsbok som togs fram till HSS hundraårsjubiléum 2010. Boken består av hundratals bilder från både förr och nu. Den otroligt välarbetade boken är den perfekta julklappen för både HSS:are som inte tidigare äger boken, till sådana som rent allmänt är intresserade av diverse flytetyg. Boken kostar 200 kr och finns att köpa på HSS kansli under kontorstid.

Startklocka för seglaren
Klubben har under året arrangerat ett antal mycket populära Match Racingseglingar med klubbens C55-båtar. Att det kommer att bli ännu fler sådana seglingar under 2012 är nog ingen högoddsare. Något som det har varit ont om bland besättningarna är bra startklockor. Så varför inte ge bort ett startur med stora tydliga siffror, den passar för alla från optimistjolleseglaren till Match Racingseglaren. Finns bland annat på Benn’s och säkerligen även hos vår lokala båtleverantör PC Marin.

Filma dina seglingar med en Actionkamera
Något som blivit allt mer populärt är att filma sina kappseglingar. Inte bara de lokala HSS-seglarna håller på med sånt, utan även under America’s Cup och Volvo Ocean Race vimlar det av kameror för att skapa spektakulära filmer. Den populäraste, och förmodligen även bästa tillverkaren av actionkameror, GoPro har precis släppt en ny version av deras actionkamera. Senaste modellen heter GoPro HD Hero2 och är omarbetad för att förenkla handhavandet, och ska ta ännu bättre film och bilder. Den finns från ca 3500 kr och är ett måste till varje Volvo-Ocean-Race-mediaman-wannabe.

Har man inte flytväst måste man vara korkad
Flytväst ombord är ett måste. Den gamla devisen “Har man inte flytväst måste man vara korkad” gäller lika väl nu som tidigare, men med den skillnaden att det nu för tiden finns en uppsjö av både snygga och smidiga flytvästar att tillgå. Spinlock har tagit fram en serie uppblåsbara flytvästar som är riktigt smidiga och dessutom har en inbyggd säkerhetssele så att man ska hålla sig kvar på båten. Flytvästen kostar från ca 3000 kr och finns hos bland annat Happy Yachting och hos Peter på PC Marin.

Pricka startlinjen på startskottet
På senare till har det med GPS:ens hjälp kommit fler och fler smarta manicker för kappseglare och vanliga båtägare. I Velociteks fall är det väl främst kappseglaren som har nytta av deras ProStart-instrument. Genom att lagra positionen på ändarna av startlinjen kan man få reda på exakt hur många meter man har kvar till startlinjen och där igenom få hjälp att segla över startlinjen i exakt rätt ögonblick. Att mojängen även visar fart och kurs gör givetvis inte saken sämre. Efter seglingarna kan man dessutom föra över sitt spår till en dator och analysera sin segling. Är man flera som har en ProStart kan man dessutom följa alla båtarnas spår och se vart i banan som man gjorde sina misstag, eller förhoppningsvis taktiska genidrag. ProStartern kostar ca 4200 kr, och finns hos bland annat Benn’s och hos PC Marin.

Segla VM i Sveriges nya inne-klass Farr 30
Letar ni efter den perfekta julklappen till den där personen som har allt, och som behöver en ny utmaning efter att ha vunnit det mesta på tävlingsbanorna. Då kan en begagnad Farr 30 vara julklappen som ni letat efter. Klassen har länge varit populär nere i Medelhavet tack vare att båttypen var den båt som användes i tävlingen Tour de France à la Voile. Numera används båttypen M34 och det har därför blivit många Farr 30 till salu. I Skandinavien har intresset ökat lavinartat de senaste åren, mycket tack vara ett starkt klassförbund, och nu finns det ca 15 båtar i Sverige, varav 5 st på sträckan Malmö – Göteborg, inklusive HSS egna Farr 30-team Letto di Pletto. Till råga på allt arrangeras VM i Farr 30 i Båstad under 31/7 – 5/8 2012, så med en Farr 30 i julklapp kan den lycklige mottagaren segla ett häftigt VM i sina hemmavatten! Priset på en begagnad Farr 30 ligger från ca 280,000 SEK och uppåt. Eller vad sägs om en fin Fransk Farr 30 för €35,000.

Taggar: ,

Kommenteringen är stängd