• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

Referat från 2,4-seglingen

I 2,4 mR-förbundet finns det en trevlig tradition där den som kommer på fjärdeplats får skriva ett referat från tävlingen. I rankingsegling 5 som HSS arrangerade kom KSSS-seglaren Per Ahrbom på fjärde plats och har skrivit ihop nedanstående referat. Vi passar på att hälsa alla 2,4-seglare varmt välkomna tillbaka igen till SM nästa år…

——-

Så avslutades säsongens rankingseglingar med tävlingar i Halmstad. Det märks visserligen att det börjar bli höst men vi hade trots det tur med vädret. Veckan och dagarna innan vi kom ner var det dimma och hårda vindar och redan på söndagskvällen kom kulingen igen med regn och rusk. Men helgen var fin.

Vi blev inte så många på banan. 21 båtar var anmälda men bara 18 ställde upp. Av dessa var 3 internationella gäster, Jens och Niels från Danmark och Ryszard från Polen. Alltså endast 15 svenskar varav 6 ”hemmaseglare”. Vart tog alla ni andra vägen? Ni gick miste om mycket.

Lördagen inleddes med mellanfriska vindar från nord och det vanliga dilemmat med segelval. Vitt eller brunt (eller gult). Jag tror de flesta valde vitt och hårdvindsfock med tanke på gårdagens kuling. Men riktigt så friskt blev det aldrig. Strömmen ut ur hamnen var stark och frågan var hur den betedde sig ute på banan. Skulle man starta med ett babordsslag in mot land för att få en eventuell strömvirvel med sig upp mot kryssmärket. Eller fanns det andra parametrar, som vägde tyngre.

Efter dagens fyra seglingar kunde man konstatera, att ett känsligt utnyttjande av vindskiften kombinerat med god fart och bästa höjd var det effektivaste sättet att komma först till märket (ett ganska vanligt fenomen). Och den som var bäst på det var Janne, som spikade tre race. Manne vann ett och kom 2:a i ett. Jens, Mats och undertecknad fick också varsin 2:a. Startlinjer och banor var väl lagda. Vid ett enda tillfälle med stor lovartsfördel i starten blev det allmän omstart och ändring av linjen. I övrigt inga tjuvstarter alls.

På kvällen bjöds vi på mycket god hemlagad regattamiddag i varm och gemytlig stämning i det trevliga klubbhuset. Vid kvällens lottdragning drogs Pelle som första lott (precis som förra året) och vann ett kapell. Han drogs även som andra lott men reglerna förbjöd honom att vinna mer. Nästa lott makulerades av ceremonimästaren Bertil, som med hjälp av Niels drog en ny lott med undertecknads namn, som därmed vann en ny fock från UK. Efteråt tror jag mig ha förstått att Bertil osjälviskt och generöst makulerade sin egen lott. Det tål att tänka på inför kommande seglingar nästa säsong.

På söndagsmorgonen var bryggorna delvis vita och hala av frost. Vinden lyste med sin frånvaro men kuling var utlovad till eftermiddagen. Trots stiltjen gick starten punktligt klockan 10.00. Pekka drev iväg lite snabbare än vi andra och fick ett bra försprång, som han lyckades behålla ända in i mål. Svaga pustar här och där satte psyket på hårda prov. I andra seglingen kom vinden från havet. Med fältet kraftigt splittrat blev det svårt att göra en banändring varför kryssen blev en sträckbog. Den seglingen spikade Jens med Janne som 2:a. Sista seglingen blev en frisk avslutning. Hasse M. gick som tåget och visade var skåpet ska stå trots intensiva försök av Lecke att komma förbi. Hasse 1:a, Lecke 2:a, Manne 3:a.

Efter upptagning och en god lunch vankades prisutdelning. Som klar segrare fick Janne ta hand om den stora vandringspokalen. Manne knep andraplatsen på samma poäng som Lecke på tredjeplatsen. Tack Halmstad segelsällskap för en mycket väl genomförd regatta både till sjöss och på land. Vi ser fram emot nästa års SM hos er.

Därmed var också årets rankingserie avslutad med Lecke som totalsegrare. Nu inleder vi en 6 månaders intensiv träningsperiod med segling, fysisk och mental träning så ses vi igen på banan till våren!

Hälsar Per
SWE 378

Kommenteringen är stängd