• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

Elitserie med trubbel

På väg ut till Hakefjorden första dagen.

E-jollarnas ranking och kvalserie kallas elitserien och det samlar drygt 100 deltagare per regatta. För Emelie var det första gången förra helgen i Hjuvik. På lördagen var det väl alla vädertyper utom snö och dagen inleddes med att vänta ut ett mäktigt åskväder. Till slut lyckades man få till en segling (inte lätt att vara seglingsledare när vinden vänder 180 grader) i moderat vind mellan tre och sex m/s.

Är det över 100 båtar seglar man i två grupper och Emelie kom 17:e i sin grupp. Helt ok, även om hon länge låg 11:a. På söndagen blåste det stabilt 11 m/s och drog upp mot 13 – 14 i byarna. Klokt nog flyttades banområdet till inre vatten mellan Björkö och fastlandet. I första seglingen seglade Emelie första kryssen, halvinden och ett kort stycke på länsen. Vid första gippen, och det är lite spännande med gippar i E-jollen när det drar i rejält, gick början bra men efter gippen fortsatte bommen i riktning 45 grader framåt. Då finns det ingen räddning och det slutade med en praktvurpa åt lovart. Båten vände sig helt upp och ned och eftersom bommen pekade rakt framåt blev det lite knepigt att få ordning på det hela.

Första misslyckade resningen slutade med en sprattlade Emelie som följde med båten hela varvet runt eftersom hon fastnade i bommen. När hon slutligen kom loss kom hon ifrån båten och då var det läge för assistans, som slutade med en propeller genom seglet. Resultatet blev inbogsering av en tilltufsad seglare med hål i seglet. I land klarnade det hela, hon hade glömt att göra en stoppknut på skotet!!!  Tja, shit happens, och det kommer nog inte att glömmas fler gånger. Även om vi har fler segel så blev det inte mer seglat eftersom sprinten som hindrar masten från att släppa i mastfoten gick av vid något tillfälle under kapsejsningen.

Peter Carlsson

Kommenteringen är stängd