• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

USM i matchracing

I helgen seglades ungdoms-SM i matchracing i Stenungsund. Tre personer i båten och en besättningsvikt på max 203 kg med högsta ålder på 23 år var förutsättningen för deltagande. Hela 15 lag lag deltog och båtarna var 4 st C-55or. Man hade inte räknat med så många deltagare och 4 båtar var i minsta laget. Seglarförbundet gör en satsning på matchracing nu när det är en OS-gren och Mattias och Stefan Rahm var på plats samt Keith Swinton och Johnie Berntsson, rankad 11:a i världen. De var ute på vattnet och observerade och coachade samt hade genomgångar på morgnar och kvällar. Seglingarna gick precis utanför hamnen i mestadels frisk byig NO på 8-10 m/s. Emelie från HSS ingick som mittgast i ett lag tillsammans med syskonen Clara Svensdotter och Carl Stark. Clara som är 19 år styrde och Carl, 16 år, var förgast. De seglade för Stenungsund där Emelie nu tillbringat två helger. Förra veckan var hon uppe och tränade. De är duktiga seglare alla tre men erfarenheten av spinnaker är ju begränsad. Nåja, förra helgen med intensivträning gjorde ju en viss nytta skulle det visa sig, och jag antar att Emelie har snappat upp en del när hon seglat med Molichgänget tidigare i år. Jag ska inte gå in på enskilda seglingar men efter en massa matcher var det fyra lag kvar i tävlingen och sent på söndagseftermiddagen kunde jag förvånat konstatera att Emelies lag var i bronsfinal!!! Matcherna om guld och silver avgjordes med två raka till GKSS1, Caroline Sylvan, Sara Engström, Louise Kruuse af Verchou mot silvermedaljörerna från VJS, Marcus Höglander, Patric Jakobsson, Zebastian Lokrantz. Caroline och Louise seglar vanligen Elliot tillsammans med Lina Hamel men hon föll för åldersgränsen. Bronsmatcherna blev spännande och avgjordes i tre seglingar mot Nils Åkervall, Philip Gudinge, Kajsa Sundklev. Tyvärr förlorade vårt lag den sista och det blev en fjärde plats. Det var otroligt tätt in i det sista. På första kryssen i sista seglingen gick Emelies lag för babord precis framför motståndarna 75 meter innan kryssmärket. De fortsatte någon båtlängd innan de slog och sedan lyfte det lite på styrbordsbogen och motståndarna kunde slinka igenom och komma först till märket. Sånt tär hårt på nerverna på fäderna som står på bryggan och undrar varför de inte gjorde en slamdunk och blockerade den korta vägen till märket. Det var inte precis några muntergökar som kom in efter sista seglingen men när det fått sjunka in tror jag nog att de inser att det trots allt var ett resultat långt över förväntan. De slog ju bland annat fyra lag med E-jolleseglare från seglingsgymnasierna. I och med att de gick så långt blev det många seglingar. Jag tror att det blev 12 race för Emelies del och med krysslänsbana på 2 varv blir det ju en hel del intensiv segling. Nyttigt för framtiden. C55an passar utmärkt till den här typen av segling och det skedde inga större katastrofer men det var många småskador med mycket reparationer och materialbyten som följd. Man hade en hel båt i reserv men den behövde aldrig användas. Stenungsunds ss som är en aktiv klubb med många arrangemang genomförde det hela på bästa sätt.

Peter Carlsson

Carl, Emelie och Clara.

På väg ut med Johnie Berntsson. Båtyte gjordes på sjön.

Vid kryssmärket i tillfälligt lätt vind som omväxling

Kommenteringen är stängd