• RSS feed
  • E-post
  • Facebook
  • Twitter
  • Vimeo

Pelle P Archipelago Race 2010

Pelle P A Race var tänkt som en “se och lär” regatta då Axel och Isac är helt nya i RS Fevan. Tanken var att vi skulle upp och titta på andra båtar, se på hur de andra besättningarna hanterar olika situationer och helt enkelt lära oss. Detta såg ut att lyckas bra då startfältet blev ett ganska namnkunnigt sådant. 9 båtar kom till start och 5-6 av dessa kom direkt från VM i Frankrike bla årets guld och silvermedaljörer från JSM så kvaliteten på startfältet var det inget att klaga på. Tyvärr så var vinden inte riktigt lika bra. En svag bris från ost som skulle vrida till väst så AP:an gick upp. Enligt tävlingsledningen skulle vinden vrida halv 12.
11.33 vände vinden…imponerande timing.


Inte så mycket vind…

Väl ute på vattnet så blev det en ganska lång väntan. Optimistfältet startade som vanligt om 5 gånger men ytterligare några starter senare blev det dags för Fevor. Det blev väl ingen kanonstart för killarna men de var hyfsat med. Upp till kryssmärket gick det utmärkt de rundade som 3:e! båt. Lite förvirring rådde dock om rundningarna då tävlingsledningen hade hissat både röd och grön flagg för rundningar så halva gänget rundade babord och halva styrbord. Väl ute på länsen gick de snabbt och var ett tag uppe i ledningen men ner mot rundningen så tappade de lite och rundade som 4:a. På nästa kryss tog de in en del och var på väg i fatt men valde att bryta sig loss från fältet och gå över på andra sidan. Kunde varit vinnande men det var det inte. I stället tappade de ytterligare och rundade som 7:e båt. En placering som de sen fick hålla i mål även om de gick i fatt 5:an och 6:an så kunde de inte gå om.
Det var en ganska arg och sur besättning som kom in för att hämta en macka innan nästa race. Med lite pepptalk om att de faktiskt hade farten i båten och att nu gällde det bara att köra taktiskt rätt också så var minerna lite gladare.


Inför starten i andra racet. Årets JSM vinnare till vänster.

Nästa race, som gick i betydligt mer vind (6-7 m/s), började med en mycket bättre start och man gick snabbt upp på en andraplats vilken man höll hela vägen upp till kryssmärket. På länsen så gick de sedan ifatt ettan men trots många försök så kunde de inte gå om. Nere vid länsmärket gör de dock allt rätt – etablerar överlapp på insidan, plats vid märke och ligger sedan först ut på kryssen. En ledning som de sen håller och utökar hela kryssen. Länsen hem sedan utökar de ledningen ytterligare och inför sista lilla kryssbenet leder de med stor marginal och kan ohotat gå i mål som etta!


Kamp om förstaplatsen i andra racet.


Snygg rundning och man ligger först upp på andra kryssen.


Stor ledning på väg hem.


Sista kryssen hem.

“Det är kul när de tutar” som Isac sa….

Med serien 7, 1 blir de 4:a av nio båtar och vår första regatta i nya båten slutar långt bättre än vi hade förväntat. Grattis killar!
Resultat:
http://www.kkkk.nu/misc/kkkk.nsf//0/F24F596A2FC6C893C12576F4002B37C9

/Familjen Danielsson

Kommenteringen är stängd